Når kan keisersnitt bli nødvendig
For at man skal kunne si at et keisersnitt er helt nødvendig, må man først vite at fødselen faktisk er i gang. Da tidspunktet for når en fødsel starter vil variere fra katt til katt og fra svangerskap til svangerskap vil ikke nødvendigvis kun antall dager fra paring si oss sikkert om tiden er inne. Katter har også indusert ovulasjon, noe som gjør at det trengs mer enn en paring før hunkatten kan bli befruktet. Dette kan gjøre det vanskelig å vite på forhånd når fødselen vil starte. Kattemor bør ha vist tegn på at fødselen er i gang, men at hun ikke klarer å føde kattungene normalt.
Les også: Fødsel hos katt
Undersøkelse hos veterinær
Veterinæren vil sjekke kattens allmenntilstand og se etter tegn på at fødselen er i gang eller nærmer seg (pesing, veer og utflod).
Røntgenbilder kan noen ganger vise kattunger som ligger på tvers eller unormalt store kattunger i forhold til mors bekken. Dersom en eller flere kattunger er for store eller ligger feil, vil dette hindre at fødselen settes ordentlig i gang, og et keisersnitt kan da være nødvendig for å få kattungene ut.
Ultralyd kan brukes for å sjekke hjerteslag og bevegelse hos kattungene for å si noe om hvordan det står til med dem. Sykdom hos mor eller påkjente kattunger kan gjøre at det ikke er forsvarlig å la mor gjennomgå en fødsel, og et keisersnitt kan da være nødvendig.
Inngrepet
Fra man bestemmer seg for at et keisersnitt skal utføres, vil ting ofte måtte skje raskt. Medisinene man gir kattemor for å kunne utføre inngrepet kan påvirke kattungene, og man vil derfor gjøre det man kan for å få kattungene ut så fort som mulig. Sørg derfor for å ha stilt de spørsmålene du ønsker på forhånd, slik at veterinæren og eventuelle medhjelpere kan fokusere på oppgaven når de setter i gang. Spør gjerne på forhånd hva du kan hjelpe til med, ofte vil eier kunne hjelpe til med kattungene når disse har kommet ut.
Et keisersnitt er et bukinngrep der veterinæren må kutte gjennom mange lag for å komme til kattungene. Ofte har man også begrenset med tid da kattungene bør komme ut så fort som mulig. Livmoren må noen ganger åpnes flere steder for at alle kattungene kan tas ut. Veterinæren må da lukke livmoren godt før neste snitt kan legges, og de resterende kattungene kan tas ut. Noen ganger er selve livmoren svært påkjent, og det eneste rette kan være å fjerne hele livmoren.
Det er viktig å huske at et keisersnitt er en stor operasjon som medfører risiko for både kattemoren og kattungenes liv. Komplikasjoner kan oppstå, og det er derfor viktig at veterinæren får ro til å utføre inngrepet og gjøre tiltak dersom uforutsette komplikasjoner skulle oppstå. Hold deg derfor i ro, selv om du gjerne vil vite hva som skjer, hvor mange kattunger det er osv.
En og en kattunge vil bli hentet ut, og disse må bli tatt godt vare på. Under et keisersnitt kan du som oppdretter hjelpe til med å ta vare på de kattungene som har kommet ut. Kattunger som blir født ved keisersnitt kan trenge ekstra stimulering og oppfølging. Tørk kattungene og sørg for at eventuelt sekret tas ut av munnen, masser/stimuler dem og sørg for at de holdes varme. Gi gjerne kattungene kroppsvarmen din, men sørg for at de hele tiden har frie luftveier.
Når inngrepet er ferdig, kan du som eier ofte få sitte med kattemoren og kattungene. Hun kan da være ganske omtåket den første tiden, dette er helt normalt. Sitt derfor med henne frem til hun er seg selv igjen. Kattungene trenger melk så fort som mulig, så hjelp dem gjerne til juret med en gang, men pass på slik at en omtåket mor ikke tråkker eller legger seg på dem.
Operasjonssåret
Kattemor vil ha et operasjonssår etter inngrepet, følg godt med på dette. Det er viktig at hun ikke slikker på såret. Følg også med på huden rundt såret, og ta kontakt med veterinær dersom huden blir rød eller hoven. Følg med på selve såret om mulig. Ofte vil såret være dekket med en bandasje de første dagene, se da etter at bandasjen ikke blir fuktig eller lukter, da dette kan være et tegn på infeksjon.
Dersom bandasjen/plasteret blir skittent, bør dette byttes. Det er viktig at bandasjen ikke dekker spenene, for at kattungene skal kunne komme til. Ved behov for vasking av området er det smart å bruke et middel uten sterk lukt, ettersom kattungene kan reagere på sterke lukter/ smaker. Sjekk over alle spenene daglig og se etter tegn på hevelse, smerte, rødhet eller sekret. Dette kan være symptomer på jurbetennelse.
Allmenntilstand
Følg godt med på kattens allmenntilstand og matlyst. Det er vanlig at hun er litt slapp like etter inngrepet, men hun bør gradvis bli mer seg selv. Dersom hun ikke gradvis blir bedre eller dersom allmenntilstanden forverres, ta kontakt med veterinæren med en gang.
Tilby henne mat og drikke så fort hun er ordentlig våken. Våtfôr kan ofte være mer fristende enn tørrfôr. Det er vanlig at kattemor har blodtilblandet eller grønn utflod fra skjeden de første dagene.
Begrenset aktivitet
Selv om kattemor er i god form, skal aktiviteten begrenses. Dette for at operasjonssåret skal få ro til å gro. Kattemor bør derfor holdes inne de første to ukene. Det er også viktig å hindre at hun hopper opp og ned fra møbler eller går i trapper. Etter de to første ukene kan aktiviteten gradvis økes dersom såret har grodd normalt.
Lurer du på om keisersnitt dekkes av din forsikring? Ta kontakt med oss for informasjon og veiledning som gjelder ditt dyrs forsikring og dokumentasjonskrav.