Flåttsesongen varer vanligvis fra april til november. Likevel kan flåtten være aktiv så lenge det ikke er snø og mildere enn fire-fem grader ute. Det er derfor ikke sjelden at det rapporteres om flått på vinterstid enkelte steder i Norge. 

Flåttens levemønster

Flåtten trives i skyggen og på fuktige steder. Ellers prefererer de løvskog og gresstrå mellom 10 og 20 centimeter fra bakken. Når den har bitt seg fast sitter den som regel i huden mellom 3-11 dager før den slipper taket. En flått kan faktisk øke hundre ganger sin egen kroppsvekt. 

Hunder er utsatt for de to flåttbårne sykdommene borreliose og anaplasma. Det kan ofte ta lang tid før man ser symptomer på smitte.

Hvordan oppdage flåtten?

Hvis dere har gått tur i skog, mark, lyng eller gress er det alltid lurt å sjekke gjennom pelsen. Det samme gjelder om hunden har vært ute i hagen. Flere ganger er flåtten på "vandring" etter et sted å bite seg fast. Det er derfor smart å gre pelsen grundig med en smal børste etter tur. Vær ekstra oppmerksom på steder som lysken, bak ørene, halsen eller ved armhulene.

Vi anbefaler at du ser gjennom pelsen minst én gang daglig. Jo tidligere du fjerner flåtten, desto lavere er risikoen for overføring av smitte.

Hvordan fjerne flåtten?

Her ser du hvordan du best mulig fjerner flåtten:

  1. Bruk helst en flåttfjerner. Med pinsett kan man fort knuse flåtten hvis man ikke er forsiktig. 
  2. Ta tak i flåtten helt ved huden og dra den rett ut. Prøv å få ut hele flåtten, men hvis hodet eller munnen sitter igjen går det som regel fint. Det som er igjen av rester forsvinner som regel av seg selv etter noen døgn. 
  3. Brenn flåtten eller skyll den ned i do. 

Det er ikke uvanlig at bittstedet blir noe rødt noen dager i etterkant. 

Symptomer på smitte

Hvis du mistenker at hunden din har blitt bitt og viser annerledes allmenntilstand, kan det tyde på at flåtten har smittet hunden med anaplasmose eller borreliose. Symptomer er blant annet nedsatt allmenntilstand, feber, trøtthet, nedsatt appetitt, mage- og tarmforstyrrelser, stivhet og iblant halting og smerte. Da er det viktig at du tar kontakt med veterinæren din. 

Er du kunde hos oss kan du kontakte en veterinær hos FirstVet og få rådgivning. Dette er helt gratis og det er ingen begrensning på antall samtaler eller årsak. 

Beskytt hunden med flåttmiddel

Det finnes flere former for beskyttelse mot flått, blant annet halsbånd, dråper og tabletter. Dette er legemidler du får på resept, så ta kontakt med veterinæren din og hør hva hun/han anbefaler.